Skip links

Kablosuz Ağ Çözümleri

IT Sistemleri

Şirket içi ve dışı iletişiminizi ışık hızında, güvenli ve profesyonel bir şekilde sağlayabiliriz.

IT Çözümlerimiz

Hızlı Teklif Alın

Bize Ulaşın

444 8 412

ATASAYAR TEKNOLOJİ

Kablosuz Ağ Çözümleri

Kablosuz Ağ Çözümleri Nedir?

Kablosuz ağ, kablolu ağa alternatif olarak ortaya çıkan ve radyo frekanslarını kullanarak bilgi alışverişi sağlayan esnek bir iletişim sistemidir. Her şeyden önce kablolardan kurtulmuş olmanın verdiği rahatlık hissi, kullanıcıların ufak tefek sorunlardan rahatsız olmasını önlüyor. Kablosuz ağ bağlantısı teknolojisinde yaşanan gelişmeler sayesinde kablolardan kurtulmak ise, artık günümüz teknolojisinde kullanıcının bağlantı hızından taviz vermesini gerektirmiyor.

Bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar başta olmak üzere tablet ve cep telefonu gibi internete bağlanan cihazların, radyo frekansları yardımıyla internete bağlanması ve/veya bir ağa katılması için kullanılan yapı, kablosuz ağ olarak adlandırılıyor. Ayrıca kablosuz ağlar kurulan bir çalışma grubunun bilgi paylaşımını da sağlıyor. Günümüzde ofis alanları da yaygın şekilde kablosuz ağ kurulumuna yönelerek fiziki anlamda kazanımlar elde ediyor.

Kablosuz Ağ Çözümleri Nasıl Çalışır?

Kablosuz ağ sistemleri radyo frekansları aracılığı ile çalışırlar. Çalışma mantığı router modemlerle aynıdır. Bu modemler küçük radyo dalgaları üretirler. Wi-Fi standartlarına göre farklı özelliklerde olabilirler.

Kablosuz ağ çeşitleri dört ana çeşide ayrılır:

Kablosuz Yerel Alan Ağı (Wireless Local Area Network – LAN): Kablosuz dağıtım metodunu kullanarak iki ya da daha fazla cihazı doğrudan erişim noktalarına bağlanmasını destekleyerek daha geniş bantlı internet kullanımı sağlar.

Kablosuz Metropolitan Alan Ağları (Wireless Metropolitan Area Networks – MAN): Çeşitli kablosuz yerel alan ağları arasında bağlantı kurar.

Kablosuz Geniş Alan Ağı (Wireless Wide Area Network – WAN): Komşu kasabalar ve şehir merkezleri gibi geniş alanları kapsayan kablosuz ağlardır.

Kablosuz Kişisel Alan Ağı (Wireless Personal Area Network – PAN): İlgili cihaz veya donanımları kısa sürede, genellikle kişisel erişime yetecek mesafede birbirine bağlayan kablosuz ağ çeşididir.

Kablosuz Ağ Güvenliği

Kablosuz ağı kullanan bilgisayar ve diğer cihazlara, şebeke içindeki veri akışına veya trafiğine zarar verecek türdeki yetkisiz erişim - girişimler ya da zararlı yazılımlara karşı kablosuz ağı korumak gerekmektedir. Bütün bu saldırılara karşı alınan önlemleri kablosuz ağ güvenliği başlığı altında toplamak mümkün. En yaygın kablosuz ağ (Wi-Fi) güvenliği uygulamalarının Kablolu Eşdeğeri Gizlilik (Wired Equivalent Privacy – WEP) ve Korumalı Wi-Fi Erişimi Wi-Fi Protected Access – WPA) olduğu söylenebilir.

WEP genelde iyi bir güvenlik uygulaması olarak görülmez. Bunun nedeni de basit bir dizüstü bilgisayarı ve kolaylıkla bulunabilecek bir yazılım ile şifrenin kolaylıkla kırılabilmesidir. WPA ise WEP üzerinden güvenliği artırmak için geliştirilmiş hızlı bir çözüm olarak ortaya çıktı. Günümüzdeyse yaygın olarak WPA2 kullanılmaktadır.

Kablosuz ağ teknolojileri geliştikçe bazı donanımlar WPA2’yi destekleyemez oldu. Bu durumda ise donanım yazılımını güncelleyerek veya değiştirerek çözüm üretilebiliyor. WPA2 temelde bir şifreleme aygıtı kullandığı için yazılım uygunluğu gerektirir. Çünkü WPA2, kablosuz ağı 256 bit anahtarla şifreleyen bir şifreleme aygıtı kullanır. Normalden daha uzun anahtar uzunluğu sayesinde WEP üzerinden güvenlik artar. İşletmeler genellikle standart 802.1X'i izleyerek bağlantı cihazının kimliğini doğrulamak için sertifika tabanlı bir sistem kullanarak güvenliği daha üst boyuta yükseltirler.